Warmtepomp Wetsinge

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is de keuze voor een systeem op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Met behulp van deze website doorzoek jij nuttige info betreffende een warmtepomp in Wetsinge. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle nuttige details en ontdek de meest vakkundige installateur in Wetsinge!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wetsinge? Op deze pagina bekijk jij handige informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en ontdek meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Wetsinge?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wetsinge?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wetsinge

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal moeilijk. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Wetsinge noodzakelijk. De keuze van een erkende installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Bulex systeem). Wat is een degelijke vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.200 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €2.500 – €7.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wetsinge.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hazerswoude.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €18.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Nefit, AWB, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wetsinge

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wetsinge

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wetsinge te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1100 €1400 6 jaar
Lucht-water €5400 €2100 €2700 6 jaar
Bodem-water €14800 €3700 €3600 11,5 jaar
Water-water €17900 €5500 €5800 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Winsum?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Winsum) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Wetsinge kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1300 – €5150. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Toshiba Estia HWS-P1404H-E1 + HWS-1404HM3-E1 staat gelijk tot €2.200,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVH11S18(**)3V krijg je subsidie tot €2.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Wetsinge

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze producten consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Panningen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 – €4800. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €300 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen