Warmtepomp Balloërveld

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten doorzoek je praktische informatie voor een warmtepomp in Balloërveld. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Balloërveld!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Balloërveld? Hieronder check jij zinvolle aanbevelingen. Kies voor een veelgestelde vraag en je ontdekt eenvoudig alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Balloërveld?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Balloërveld?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Balloërveld

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal complex. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Balloërveld onmisbaar. Het kiezen van een erkende vakman is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over NEXTHERM). Waar vind ik een echte vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.250 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Balloërveld.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Landerum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 en €18.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, AWB, Vaillant, Atag). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric installatie. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Balloërveld

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Balloërveld

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Balloërveld uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1100 €1100 4 jaar
Lucht-water €5900 €2200 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €5200 €2900 14 jaar
Water-water €17400 €4900 €4200 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel gezinnen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Aa en Hunze) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Balloërveld is alleen van toepassing op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 – €4900. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LW 310L geeft recht op €3.800,00 subsidie en voor de ZBPro Hero Inverted heat pump 8 kW ligt dit op €2.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Balloërveld

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Stegeren plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2800 – €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €275 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen