Warmtepomp Gassel

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een systeem op gas geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl vind je concrete informatie voor een warmtepomp in Gassel. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle cruciale informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Gassel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Gassel? Via onze specialisten ontdek je handige informatie. Klik op een van de vragen hieronder, en vind eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Gassel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Gassel?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gassel

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij complex. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Gassel noodzakelijk. De zoektocht naar een degelijke installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Metro Therm subsidie). Wat is een aangesloten installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.700 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar toepasbare energie. Voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Gassel.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Ouwerkerk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.000 en €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Intergas, Atag, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone type. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gassel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gassel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gassel te ontcijferen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €2000 €1400 4 jaar
Lucht-water €6300 €1800 €2800 8 jaar
Bodem-water €15000 €4100 €4100 9,5 jaar
Water-water €17100 €4300 €4900 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Grave?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Grave) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Gassel is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 tot €4250. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Clivet WSN-XEE 302 staat gelijk tot €6.900,00 subsidie en bij de Techneco Toros Vision TVXT 5 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Gassel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Zwinderen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 en €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €265 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen