Warmtepomp Zwinderen

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het plaatsen van een systeem op gas niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Op de tips van onze experts vind jij concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Zwinderen. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Zwinderen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Zwinderen? Op onze website lees jij handige tips. Selecteer een onderwerp en je leest eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zwinderen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zwinderen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zwinderen

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Zwinderen onontbeerlijk. De zoektocht naar een echte vakman is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hewalex verwarming). Waar vind ik een bekwame vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.350 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zwinderen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaliter werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur IJsselstein.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Atag, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone type. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwinderen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zwinderen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de aanschafprijs is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwinderen te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1500 €1700 4 jaar
Lucht-water €4400 €2400 €2000 8 jaar
Bodem-water €14500 €4900 €2600 9,5 jaar
Water-water €17300 €5800 €4300 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Coevorden?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel Nederlanders wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Coevorden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Zwinderen is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1850 tot €5650. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 60 ADR staat gelijk tot €5.000,00 subsidie en m.b.t. de Energie EST SB6plus200 krijg je subsidie tot €2.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zwinderen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Scherpenzeel plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2600 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €310 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen