Warmtepomp Bakel

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Middels de info op deze pagina doorzoek jij waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Bakel. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle bruikbare informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Bakel!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Bakel? Hieronder ontdek je nuttige tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Bakel?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bakel?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bakel

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Bakel onontbeerlijk. De zoektocht naar een competente warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Western Airconditioning). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Bakel.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Laag-Soeren.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Nefit, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bakel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bakel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bakel uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1400 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €1500 €2800 8 jaar
Bodem-water €14500 €5300 €2600 13 jaar
Water-water €18700 €4900 €4200 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Gemert-Bakel?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Gemert-Bakel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Bakel is alleen aan te vragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1500 – €5900. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het model, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Alpha Innotec LW 180A-LUX 2.0 staat gelijk tot €2.800,00 subsidie en m.b.t. de YORK YLHD 70 T/TP krijg je subsidie tot €6.950,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bakel

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Steenbergen plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2800 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €250 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw