Warmtepomp Laag-Soeren

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het kiezen voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Via deze webpagina lees je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Laag-Soeren. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle cruciale tips & tricks en check prijzen van een installateur in Laag-Soeren!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Laag-Soeren? Op deze pagina check jij handige tips & tricks. Klik op een veelgestelde vraag en je leest snel alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Laag-Soeren?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Laag-Soeren?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Laag-Soeren

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Laag-Soeren onvermijdbaar. Het selecteren van een handige expert is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Thercon). Hoe herken je een degelijke warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.650 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Laag-Soeren.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Ulicoten.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €6.500 t/m €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, Remeha, AWB, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Laag-Soeren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Laag-Soeren

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Laag-Soeren uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €6500 €1500 €2700 7 jaar
Bodem-water €15000 €5800 €3100 9,5 jaar
Water-water €18500 €4000 €5500 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Rheden?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Rheden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Laag-Soeren geldt alleen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1200 – €4400. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Galletti LCP 051PL biedt €5.400,00 subsidie en met betrekking tot de Hautec HCS-PN-45 (88SF0451SCPN3) is dit €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Laag-Soeren

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Doldersum plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €390 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen