Warmtepomp Doldersum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het vervangen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Geholpen door de tips van onze experts bekijk jij alle details over een warmtepomp in Doldersum. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle belangrijke tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Doldersum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Doldersum? Op deze pagina vind jij handige informatie. Klik op een item uit onze FAQ en vind vlug verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Doldersum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Doldersum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Doldersum

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal pittig. Juist om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Doldersum benodigd. De keuze van een bedreven warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Climer verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €3.000 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Doldersum.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nij Beets.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 t/m €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Atag, Intergas, Remeha, AWB). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Doldersum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Doldersum

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Doldersum te berekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €2000 €1400 7 jaar
Lucht-water €6900 €2500 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4300 €3500 12 jaar
Water-water €18800 €4100 €5500 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Westerveld?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Westerveld) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Doldersum geldt alleen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 en €4350. Het totale bedrag hangt af van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0041t biedt €2.000,00 subsidie en wat betreft de Galletti LEW 042WL is dit €6.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Doldersum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Westernieland plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2700 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €285 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw