Warmtepomp Nij Beets

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Aan de hand van onze website achterhaal je waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Nij Beets. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Nij Beets!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Nij Beets? Door onze experts bekijk je praktische tips. Klik op een item uit onze FAQ en je leest eenvoudig bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nij Beets?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nij Beets?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Nij Beets

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is behoorlijk pittig. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Nij Beets onmisbaar. De zoektocht naar een handige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ARTEL verwarming). Hoe kies ik een officiële warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.600 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Nij Beets.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Zevenbergschen Hoek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 en €20.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Atag, Nefit, Remeha, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nij Beets

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nij Beets

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nij Beets te analyseren.

Bron warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1500 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €5800 €1800 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €4400 €3500 12,5 jaar
Water-water €18800 €5300 €5500 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Opsterland?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Opsterland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Nij Beets kun je enkel aanvragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 – €5000. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de IDM TERRA AL 60 Max; 810313 geeft recht op €6.650,00 subsidie en aangaande de Viessmann Vitocal 343-G BWT 341.B10 ligt dit op €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nij Beets

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Harmelen plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €380 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen