Warmtepomp Zwartemeer

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het vervangen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Via de info op deze pagina bekijk je handige info aangaande een warmtepomp in Zwartemeer. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Zwartemeer!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Zwartemeer? Door onze experts lees je handige informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt onmiddellijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zwartemeer?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zwartemeer?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zwartemeer

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Zwartemeer onvermijdbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde vakman is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Galmet verwarming). Wat is een aangesloten installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Zwartemeer.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak werken we met twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Idzega.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 tot €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, Intergas, Atag, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwartemeer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zwartemeer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwartemeer te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €1200 6 jaar
Lucht-water €6200 €2300 €2700 6 jaar
Bodem-water €15500 €3800 €2600 10,5 jaar
Water-water €18100 €5300 €4200 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Emmen?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Emmen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Zwartemeer kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 tot €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 24 I-2 geeft jou €2.850,00 subsidie en met betrekking tot de Energie EST SB40 krijg je €5.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zwartemeer

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Scharwoude plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €390 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen