Warmtepomp Megchelen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is de keuze voor een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Middels deze website bekijk jij diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Megchelen. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle bruikbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Megchelen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Megchelen? Middels onze expertise lees je bruikbare tips & tricks. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Megchelen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Megchelen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Megchelen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk pittig. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Megchelen onvermijdbaar. De zoektocht naar een ervaren installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Alto refrigeration systeem). Waar vind ik een betrouwbare installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.250 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €5.000 – €6.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de centrale verwarming en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Megchelen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Westerbroek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot €18.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Remeha, Atag, Vaillant, AWB). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Megchelen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Megchelen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Megchelen uit te werken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1200 €1400 6 jaar
Lucht-water €4100 €2200 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €5400 €3200 10 jaar
Water-water €18700 €4400 €4500 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Oude IJsselstreek?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Oude IJsselstreek) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Megchelen geldt alleen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2800 – €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Hewalex PCWU 2,5 kW geeft jou €1.600,00 subsidie en bij de Stiebel-Eltron WPF 27 (233004) krijg je €4.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Megchelen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Garderen plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €355 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen