Warmtepomp Westerbroek

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het kiezen voor een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. De opvolger van gas is een warmtepomp. Via de info van onze specialisten vind je uitgebreide info voor een warmtepomp in Westerbroek. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare info en tips en check prijzen van een installateur in Westerbroek!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Westerbroek? Op onze website vind je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij checkt onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Westerbroek?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Westerbroek?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westerbroek

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Westerbroek onmisbaar. De keuze van een vakkundige specialist doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Horos warmtepomp). Waar vind ik een aangesloten warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.750 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Westerbroek.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Haren.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €6.000 en €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Nefit, Vaillant, AWB). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric type. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westerbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westerbroek

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westerbroek uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1500 €1100 6 jaar
Lucht-water €6500 €1800 €2500 9 jaar
Bodem-water €15400 €5700 €4300 11 jaar
Water-water €18900 €4100 €5500 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hoogezand-Sappemeer?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment zullen veel huizen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Hoogezand-Sappemeer) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Westerbroek kun je enkel aanvragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1200 en €5050. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Thermics Energie HYDRA 12 kw heeft €2.300,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ008(**)V + EHSXB08P50(**) heb je recht op €1.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Westerbroek

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Oudeschoot plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €325 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen