Warmtepomp Haren

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het vervangen van een gasgestookt systeem geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten switchen naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Op onze vergelijker vind je alle informatie aangaande een warmtepomp in Haren. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Haren!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Haren? Hieronder check je handige tips & tricks. Kies voor een van de onderstaande vragen, en ontdek ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Haren?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Haren?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Haren

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Haren onvermijdbaar. Het kiezen van een deskundige specialist is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek InterClima-MTA installatie). Hoe herken je een bedreven warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.000 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Haren.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Rossum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.000 – €19.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, AWB, Atag, Vaillant). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haren

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haren te bepalen.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €2000 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €5400 €1900 €2800 7 jaar
Bodem-water €15000 €4200 €3400 11,5 jaar
Water-water €17300 €4400 €5500 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Haren?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel woningen uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Haren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Haren kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1600 en €5200. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHSHB16P50(**) staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en voor de Western Airconditioning CORE 14 krijg je subsidie tot €3.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Haren

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Bakel plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €370 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen