Warmtepomp Meeden

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het aansluiten van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Op onze vergelijker bekijk je praktische informatie over een warmtepomp in Meeden. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Meeden!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Meeden? Aan de hand van de info op deze pagina vind je handige adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en vind vlug alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Meeden?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Meeden?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Meeden

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk complex. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Meeden noodzakelijk. De zoektocht naar een geoefende expert is net zo relevant als de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ACM Kalte Klima systeem). Wat is een handige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.650 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Meeden.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Westbeemster.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Remeha, Intergas, Atag, AWB). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric installatie. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meeden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Meeden

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meeden te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1200 €2000 5 jaar
Lucht-water €5400 €1800 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5600 €2900 11 jaar
Water-water €18000 €5200 €4100 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Menterwolde?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel consumenten overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Menterwolde) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Meeden is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2000 en €5750. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Hautec HWL-AS-48W (88LC0301SDLN1) biedt €1.900,00 subsidie en voor de Stiebel-Eltron WPF 16 Basic (230948) is dit €3.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Meeden

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Froombosch plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 – €4200. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €395 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen