Warmtepomp Westbeemster

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het laten installeren van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten dus over naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Via deze webpagina check jij alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Westbeemster. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle relevante info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Westbeemster!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Westbeemster? Door onze experts bekijk je praktische adviezen. Kies voor een onderwerp en vind vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Westbeemster?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Westbeemster?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westbeemster

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel complex. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Westbeemster aan te raden. Het kiezen van een handige installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ecoforest warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.200 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Westbeemster.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Hantumhuizen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 – €21.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Vaillant, Nefit, AWB). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westbeemster

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westbeemster

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westbeemster uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1000 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5000 €2100 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14300 €5300 €3300 14,5 jaar
Water-water €17600 €5600 €4100 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Beemster?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel consumenten overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Beemster) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Westbeemster kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1850 tot €5500. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Thermia iTec 16 geeft recht op €2.600,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHVX08S26(**)9W ligt dit op €1.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Westbeemster

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Oudendijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met standaard elektriciteit. Op die manier kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2600 – €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €310 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw