Warmtepomp Hantumhuizen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Aan de hand van deze website bekijk je handige info betreffende een warmtepomp in Hantumhuizen. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Hantumhuizen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Hantumhuizen? Op onze website doorzoek jij bruikbare tips. Selecteer een item uit onze FAQ en jij checkt rap verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hantumhuizen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hantumhuizen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Hantumhuizen

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is best wel moeilijk. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Hantumhuizen onvermijdbaar. De keuze maken voor een vakbekwame vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hewalex installatie). Hoe herken je een bekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.200 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.500 – €6.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hantumhuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Roggel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Nefit, Atag, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric type. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hantumhuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hantumhuizen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hantumhuizen uit te werken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6200 €2500 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15500 €4000 €2500 12 jaar
Water-water €17400 €5300 €5500 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Straks moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel huizen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Dongeradeel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Hantumhuizen kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 en €4100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVX16S26(**)9W geeft jou €2.400,00 subsidie en m.b.t. de Weishaupt/Monarch WWP W 35 ID krijg je €5.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hantumhuizen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Baars plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4900. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €295 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen