Warmtepomp Baars

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is de keuze voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Door deze webpagina achterhaal je tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Baars. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare informatie en vergelijk direct alle installateurs in Baars!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Baars? Via onze specialisten ontdek je praktische tips & tricks. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en check vlug verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Baars?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Baars?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Baars

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel pittig. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Baars onmisbaar. Het kiezen van een betrouwbare specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Trane). Hoe kies ik een doorgewinterde installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.300 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €3.500 – €6.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Baars.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Kuinre.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Atag, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baars

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Baars

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baars uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1600 6 jaar
Lucht-water €6200 €1500 €2000 8 jaar
Bodem-water €15500 €4100 €3600 12,5 jaar
Water-water €18900 €4700 €4000 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Steenwijkerland?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Steenwijkerland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Baars is alleen aan te vragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 en €5800. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LW 140ARX-LUX 2.0 geeft jou €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de YORK Ecofrio v2 YLHA 50 T/TP krijg je €5.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Baars

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Standdaarbuiten plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2750 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €295 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen