Warmtepomp Kornwerderzand

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het vervangen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten investeren in een alternatieve bron. Een populair alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Via onze website doorzoek jij relevante tips over een warmtepomp in Kornwerderzand. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Kornwerderzand!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Kornwerderzand? Aan de hand van de info op deze pagina check jij praktische tips. Klik op een van de onderwerpen en bekijk vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Kornwerderzand?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kornwerderzand?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kornwerderzand

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Kornwerderzand onmisbaar. Het selecteren van een degelijke warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check NIBE). Wat is een deskundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.400 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kornwerderzand.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Tuitjenhorn.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.000 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Vaillant, Remeha, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kornwerderzand

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kornwerderzand

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kornwerderzand te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1900 €1700 5 jaar
Lucht-water €4400 €1800 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €4400 €4100 13,5 jaar
Water-water €18400 €5300 €5200 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Kornwerderzand is alleen van toepassing op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 tot €4250. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Fujitsu Waterstage Comfort DUO 08 geeft jou €1.900,00 subsidie en voor de Hautec HCS-PN-124/2TA (88ST2402SDPA5) krijg je €6.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Kornwerderzand

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Den Oever plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €3000 tot €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €300 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw