Warmtepomp Wouwse Plantage

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is de keuze voor een systeem op gas bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Via onze vergelijker bekijk je nuttige info aangaande een warmtepomp in Wouwse Plantage. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle onmisbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Wouwse Plantage!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wouwse Plantage? Op onze website check jij handige adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en vind rap verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wouwse Plantage?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wouwse Plantage?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wouwse Plantage

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel moeilijk. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Wouwse Plantage benodigd. Het selecteren van een handige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Templari systeem). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.300 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wouwse Plantage.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hijum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €8.500 – €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Nefit, Atag, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wouwse Plantage

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wouwse Plantage

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wouwse Plantage te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €6800 €1800 €2500 6 jaar
Bodem-water €14100 €5800 €4300 12 jaar
Water-water €17600 €4400 €4300 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Roosendaal?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel woningen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Roosendaal) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wouwse Plantage is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2400 tot €4750. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-AC 201.B10 geeft jou €2.300,00 subsidie en aangaande de Dimplex LA 18S-TU krijg je €2.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wouwse Plantage

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Rietmolen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) in combinatie met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €315 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen