Warmtepomp Hijum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Door de info van onze specialisten doorzoek jij handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Hijum. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle onmisbare specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Hijum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hijum? Op onze website vind jij bruikbare tips en adviezen. Klik op een veelgestelde vraag en vind onmiddellijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hijum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hijum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hijum

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is vrij pittig. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Hijum noodzakelijk. Het kiezen van een handige vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Daikin warmtepompen). Waar vind ik een vakkundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €5.500 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hijum.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Sint Annen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 – €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, AWB, Nefit, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hijum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hijum

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hijum te analyseren.

Bron warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1400 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €4900 €1800 €2100 9 jaar
Bodem-water €14600 €3900 €3100 12 jaar
Water-water €18200 €4400 €4600 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leeuwarderadeel?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Leeuwarderadeel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Hijum kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1350 tot €4150. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de ELCO Aerotop T26R EXT heeft €3.800,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec SWCV92K3 heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hijum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Blokzijl plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2950 – €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €310 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen