Warmtepomp Blokzijl

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het vervangen van de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op deze website bekijk jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Blokzijl. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle relevante info en bekijk de tarieven via een installateur uit Blokzijl!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Blokzijl? Door onze experts vind jij handige aanbevelingen. Kies voor een item uit onze FAQ en ontdek meteen alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Blokzijl?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Blokzijl?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Blokzijl

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Blokzijl noodzakelijk. Het kiezen van een erkende warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Radson warmtepomp). Hoe kies ik een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.700 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Blokzijl.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Loozen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, AWB, Nefit, Atag, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Blokzijl

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Blokzijl

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Blokzijl uit te rekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1900 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €5600 €2300 €2700 8 jaar
Bodem-water €14300 €3900 €4200 11,5 jaar
Water-water €17500 €5000 €5400 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Steenwijkerland?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel Nederlanders uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Steenwijkerland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Blokzijl geldt alleen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2450 en €5950. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Atlantic Explorer 200 C heeft €1.250,00 subsidie en bij de Climaveneta WWR 0025MS MTD2 heb je recht op €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Blokzijl

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Tuitjenhorn plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met gewone stroom. Om die reden kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 tot €4000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €375 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen