Warmtepomp Loozen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Op de tips van onze experts bekijk je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Loozen. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle belangrijke specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Loozen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Loozen? Op onze website vind je belangrijke informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en ontdek onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Loozen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Loozen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Loozen

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Loozen cruciaal. Het selecteren van een doorgewinterde installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Micoe warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen februari 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.550 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €4.500 – €6.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Loozen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Waal.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €18.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Nefit, Atag, Remeha, AWB). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een all-electric systeem. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Loozen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Loozen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Loozen te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1900 €1200 6 jaar
Lucht-water €6300 €2400 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15500 €3900 €4100 13 jaar
Water-water €17100 €5200 €4800 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hardenberg?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Hardenberg) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Loozen geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2000 en €5350. Het totale bedrag hangt af van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Galletti VPR112HS staat gelijk tot €8.850,00 subsidie en voor de Nilan Geo 6 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Loozen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Elsloo plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) tezamen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2950 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €320 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen