Warmtepomp Waal

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het aansluiten van de gasgestookte ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van deze webpagina vind jij concrete informatie voor een warmtepomp in Waal. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle relevante info en ontdek de meest vakkundige installateur in Waal!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Waal? Op deze pagina check jij nuttige tips & tricks. Selecteer een van de onderstaande vragen, en bekijk vlug alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Waal?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Waal?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waal

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Waal onvermijdbaar. Het selecteren van een handige installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Inventum warmtepomp). Waar vind ik een ervaren installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €2.500 – €6.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €14.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Waal.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Goor.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 – €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Remeha, Nefit, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waal

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Waal

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waal uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1300 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €4900 €1700 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €4000 €4300 13,5 jaar
Water-water €18000 €4200 €4300 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Molenwaard?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Molenwaard) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Waal kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2650 tot €4850. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 25 IK-2 (231887) biedt €2.500,00 subsidie en m.b.t. de CTC EcoAir 406 + CTC EcoZenith 250 is dit €1.550,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Waal

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oosterhesselen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht en combineert dat met gewone stroom. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2700 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €300 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen