Warmtepomp Weert

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het vervangen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Middels de info op deze pagina doorzoek jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Weert. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle relevante tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Weert!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Weert? Hieronder bekijk jij bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je vindt binnen no-time alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Weert?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Weert?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Weert

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij moeilijk. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Weert cruciaal. De keuze van een ervaren vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Thermics Energie warmtepomp). Hoe herken je een vakkundige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.350 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Weert.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Haarle.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot €18.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Nefit, Intergas, Vaillant, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Weert

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Weert

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Weert uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1900 €1600 4 jaar
Lucht-water €4700 €2200 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €3800 €3100 14,5 jaar
Water-water €18600 €4300 €4600 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Weert?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Weert) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Weert is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2900 en €5150. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Templari Kita M 3Phase 3-15,4 kW biedt €2.400,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ004(**)V3 + EHVH04S18(**)3V is dit €1.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Weert

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Oud Gastel plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. gewone stroom. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €275 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen