Warmtepomp Wolsum

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is de keuze voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Aan de hand van de info van onze specialisten lees jij nuttige info aangaande een warmtepomp in Wolsum. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Wolsum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Wolsum? Via onze specialisten ontdek je bruikbare adviezen. Klik op een onderwerp en bekijk à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wolsum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wolsum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wolsum

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is nogal moeilijk. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Wolsum noodzakelijk. Het selecteren van een ervaren vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Rotex systeem). Wat is een betrouwbare installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.400 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €3.000 – €7.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Wolsum.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Heteren.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Atag, Remeha, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een 100% elektrische type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wolsum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wolsum

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wolsum uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €1700 4 jaar
Lucht-water €4100 €2400 €2500 6 jaar
Bodem-water €14500 €3800 €4400 10,5 jaar
Water-water €17400 €5700 €5600 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Wolsum is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1600 – €4800. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB 201.B04 heeft €1.600,00 subsidie en voor de Danfoss DHP-iQ 16 Maxi SP heb je recht op €2.600,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wolsum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Reuver plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2550 en €4500. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €265 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen