Warmtepomp Heteren

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het laten installeren van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Geholpen door de info op deze pagina bekijk je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Heteren. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Heteren!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Heteren? Hieronder lees je nuttige aanbevelingen. Kies voor een veelgestelde vraag en je leest direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Heteren?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Heteren?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heteren

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk pittig. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Heteren onontbeerlijk. Het kiezen van een bedreven expert is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Auer warmtepompen). Wat is een doorgewinterde installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €3.500 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Heteren.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaliter ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Sevenum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.500 en €19.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Vaillant, Nefit, Atag). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heteren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heteren

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heteren uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1600 €1200 7 jaar
Lucht-water €6000 €1900 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €5200 €2800 12,5 jaar
Water-water €18800 €4400 €4000 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Overbetuwe?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Overbetuwe) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Heteren kun je enkel aanvragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1800 tot €5650. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de ELCO Aerotop DHW 200 staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en voor de Alpha Innotec SWC 62H1 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Heteren

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Bladel plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 en €5000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €330 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen