Warmtepomp Bladel

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het laten installeren van een systeem op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de populaire warmtepomp. Aan de hand van deze website lees je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Bladel. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle bruikbare informatie en check prijzen van een installateur in Bladel!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Bladel? Op onze website achterhaal je handige tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en vind eenvoudig bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Bladel?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bladel?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bladel

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel pittig. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Bladel benodigd. Het kiezen van een geoefende installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over MDV warmtepomp). Waar vind ik een vakbekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Bladel.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Lochem.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, Atag, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bladel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bladel

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bladel te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1600 €1500 7 jaar
Lucht-water €4500 €2200 €2300 9 jaar
Bodem-water €14100 €3600 €3400 14 jaar
Water-water €18900 €4700 €5500 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bladel?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Bladel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Bladel kun je enkel aanvragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2450 en €4400. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de ARTEL SHP14RL24 staat gelijk tot €2.500,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta WWH-HT 0121 krijg je subsidie tot €6.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Bladel

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Tjerkgaast plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 en €4300. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €375 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen