Warmtepomp Lochem

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het laten installeren van een ketel op gas volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Op warmtepompspot.nl check je relevante tips voor een warmtepomp in Lochem. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle praktische informatie en check prijzen van een installateur in Lochem!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Lochem? Via onze specialisten ontdek je zinvolle tips en adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij checkt snel alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Lochem?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lochem?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Lochem

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Lochem onvermijdbaar. De keuze maken voor een doorgewinterde vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hudge warmtepomp). Hoe herken je een ervaren warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2022]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.600 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lochem.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Vredepeel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 – €20.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Atag, AWB, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lochem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lochem

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lochem uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1600 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €4700 €1800 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €3500 €3600 13 jaar
Water-water €17500 €5600 €4600 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Lochem?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel huizen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Lochem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Lochem kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 tot €4100. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Galletti MPET045H biedt €4.850,00 subsidie en met betrekking tot de NIBE F1245-10 (PC) is dit €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Lochem

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Elahuizen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2700 tot €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €345 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen