Warmtepomp Elahuizen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Aan de hand van warmtepompspot.nl doorzoek jij uitgebreide info over een warmtepomp in Elahuizen. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Elahuizen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Elahuizen? Op deze pagina check jij handige tips. Selecteer een onderwerp en je ontdekt direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Elahuizen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Elahuizen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Elahuizen

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Elahuizen cruciaal. Het kiezen van een vakbekwame specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Weider verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een handige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.300 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Elahuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Onnen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Remeha, Vaillant, AWB, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Elahuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Elahuizen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Elahuizen te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1700 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €5800 €1900 €2200 6 jaar
Bodem-water €15200 €4300 €3600 10 jaar
Water-water €18100 €4200 €5300 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Friese Meren?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel woningen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente De Friese Meren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Elahuizen is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1600 tot €5700. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Climaveneta NX-N /LN-K 0252P biedt €5.950,00 subsidie en wat betreft de Itho Daalderop WPU 3I (545-0430) is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Elahuizen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Wormerveer plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €300 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen