Warmtepomp Wormerveer

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is de keuze voor een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van warmtepompspot.nl doorzoek jij waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Wormerveer. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle cruciale tips & tricks en check prijzen van een installateur in Wormerveer!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wormerveer? Op onze website bekijk je handige aanbevelingen. Kies voor een item uit onze FAQ en bekijk ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wormerveer?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Wormerveer?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wormerveer

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is nogal moeilijk. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Wormerveer onmisbaar. Het selecteren van een deskundige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sonnenkraft systeem). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wormerveer.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hezingen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €8.500 en €19.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Vaillant, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wormerveer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wormerveer

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wormerveer te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1700 €1400 6 jaar
Lucht-water €6800 €2300 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €4700 €4700 10,5 jaar
Water-water €17800 €4300 €4900 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zaanstad?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Zaanstad) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Wormerveer is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2000 – €4800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB 201.C16 biedt €2.800,00 subsidie en bij de Danfoss DHP-iQ 9 Mini is dit €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wormerveer

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Rhenoy plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €3000 en €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €270 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen