Warmtepomp Tilburg

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Op onze vergelijker lees je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Tilburg. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle relevante tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Tilburg!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Tilburg? Op onze website ontdek je belangrijke tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek rap alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Tilburg?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Tilburg?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Tilburg

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is vrij pittig. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Tilburg benodigd. De keuze maken voor een competente installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Fujitsu). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2021]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.200 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €7.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Tilburg.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Egmond aan Zee.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De investering ligt tussen de €9.000 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Remeha, Intergas, AWB, Atag). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Tilburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Tilburg

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Tilburg te bepalen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1000 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €4300 €1900 €2800 8 jaar
Bodem-water €14100 €3500 €2800 10,5 jaar
Water-water €17200 €4200 €5600 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Tilburg?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel huizen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Tilburg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2021. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Tilburg is alleen van toepassing op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2021).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1750 – €5700. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Rotex HPSU compact 508H Biv + RRLQ006CAV3 geeft jou €1.900,00 subsidie en aangaande de Climaveneta MICS-N 0182FFT krijg je €4.550,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Tilburg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Nieuw Annerveen plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €275 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen