Warmtepomp Egmond aan Zee

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een gasgestookt systeem geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is de warmtepomp. Via onze website achterhaal je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Egmond aan Zee. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Egmond aan Zee!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Egmond aan Zee? Via onze specialisten vind je praktische info. Kies voor een van de vragen hieronder, en vind eenvoudig alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Egmond aan Zee?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Egmond aan Zee?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Egmond aan Zee

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Egmond aan Zee noodzakelijk. Het kiezen van een echte installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Thermics Energie verwarming). Hoe herken je een degelijke installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.750 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Egmond aan Zee.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Olst.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot zo’n €18.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, Atag, Vaillant, Intergas). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Egmond aan Zee

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Egmond aan Zee

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Egmond aan Zee uit te rekenen.

Type warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1800 €1500 6 jaar
Lucht-water €4900 €1500 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €4000 €3100 11,5 jaar
Water-water €18100 €4300 €5900 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Bergen (NH.)?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel gezinnen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Bergen (NH.)) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Egmond aan Zee kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1750 en €5250. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta NX-N /LN-CA 0202P heeft €5.700,00 subsidie en aangaande de InterClima-MTA HOCT 150 heb je recht op €7.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Egmond aan Zee

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Wolsum plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €385 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen