Warmtepomp Olst

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van onze website doorzoek jij nuttige info aangaande een warmtepomp in Olst. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle nuttige specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Olst!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Olst? Op onze website bekijk je bruikbare tips. Druk op een onderwerp en jij checkt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Olst?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Olst?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Olst

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Olst noodzakelijk. De keuze maken voor een handige expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sonnenkraft verwarming). Hoe kies ik een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.200 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Olst.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Achtmaal.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.500 – €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Nefit, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende model is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Olst

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Olst

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Olst te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1700 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €5900 €1800 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €4700 €4600 11,5 jaar
Water-water €18400 €4300 €5500 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Olst-Wijhe?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel woningen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Olst-Wijhe) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Olst is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1600 en €4550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de LG Therma V HM123M U32 staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en bij de Weishaupt/Monarch WWP S 6 IDT krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Olst

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Heteren plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met gewone stroom. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2950 en €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €260 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw