Warmtepomp Achtmaal

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas een warmtepomp. Op de info op deze pagina bekijk je bruikbare informatie voor een warmtepomp in Achtmaal. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle nuttige tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Achtmaal!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Achtmaal? Middels onze expertise check jij nuttige tips en adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en vind rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Achtmaal?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Achtmaal?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Achtmaal

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Achtmaal noodzakelijk. De keuze van een doorgewinterde warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check CIAT). Waar vind ik een vakbekwame vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.750 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Achtmaal.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Kaard.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot zo’n €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, AWB, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Achtmaal

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Achtmaal

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Achtmaal te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1300 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €5700 €2200 €2100 8 jaar
Bodem-water €14800 €5600 €4300 9,5 jaar
Water-water €17600 €4300 €4000 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zundert?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel huizen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Zundert) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Achtmaal kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €3000 – €5600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Aermec ANK030H 230 Volt biedt €1.750,00 subsidie en bij de Western Airconditioning Epsilon Echos HP +20 is dit €2.550,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Achtmaal

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Sevenum plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. standaard elektriciteit. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 – €4600. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €305 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw