Warmtepomp Kaard

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Middels onze vergelijker lees je uitgebreide info over een warmtepomp in Kaard. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kaard!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Kaard? Middels onze expertise doorzoek jij belangrijke tips & tricks. Kies voor een van de vragen hieronder, en je leest vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Kaard?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kaard?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Kaard

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel pittig. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Kaard noodzakelijk. De keuze maken voor een bekwame specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ARGO). Hoe herken je een deskundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.700 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kaard.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Swifterbant.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 en €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kaard

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kaard

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kaard te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €1200 7 jaar
Lucht-water €6800 €1900 €2600 6 jaar
Bodem-water €15500 €3900 €4100 12 jaar
Water-water €18400 €4100 €5500 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Terschelling?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel gezinnen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Terschelling) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Kaard kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 en €5350. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AW 21 geeft recht op €3.800,00 subsidie en voor de CTC Gsi 12 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kaard

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Dalfsen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €265 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen