Warmtepomp Dalfsen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Door de info op deze pagina doorzoek jij praktische informatie over een warmtepomp in Dalfsen. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Dalfsen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Dalfsen? Op deze pagina lees je handige tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en ontdek eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Dalfsen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Dalfsen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dalfsen

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal pittig. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Dalfsen onontbeerlijk. De zoektocht naar een geoefende installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Lennox systeem). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.700 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Dalfsen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Moerstraten.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €20.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Vaillant, Intergas, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dalfsen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dalfsen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dalfsen te analyseren.

Model warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1500 €1000 4 jaar
Lucht-water €4500 €2200 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14700 €3500 €4200 10 jaar
Water-water €18800 €5100 €5900 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Dalfsen?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Dalfsen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Dalfsen kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1500 tot €5450. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 61AF-019X9 geeft recht op €2.450,00 subsidie en m.b.t. de Enerso DBW 06 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Dalfsen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Vredepeel plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2900 tot €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €275 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen