Warmtepomp Swifterbant

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het aansluiten van een ketel op gas niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Middels de info op deze pagina lees jij handige info m.b.t. een warmtepomp in Swifterbant. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare details en check prijzen van een installateur in Swifterbant!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Swifterbant? Via onze specialisten bekijk je handige tips en adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en ontdek vlug alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Swifterbant?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Swifterbant?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Swifterbant

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is vrij pittig. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Swifterbant cruciaal. Het selecteren van een betrouwbare vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Jifon warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een competente vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.500 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Swifterbant.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Duivendrecht.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €6.000 – €19.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, AWB, Atag, Intergas, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Swifterbant

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Swifterbant

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Swifterbant vast te stellen.

Type warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1300 €1000 7 jaar
Lucht-water €6000 €1800 €2200 6 jaar
Bodem-water €15000 €5700 €3900 12 jaar
Water-water €18100 €4300 €5200 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dronten?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Dronten) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Swifterbant is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1700 – €5550. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Remko WKF 120 geeft jou €2.050,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta BRAN2 0071t krijg je €2.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Swifterbant

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Moerstraten plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €280 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Flevoland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen