Warmtepomp Biest-Houtakker

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina vind je alle details betreffende een warmtepomp in Biest-Houtakker. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Biest-Houtakker!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Biest-Houtakker? Op deze pagina doorzoek jij nuttige informatie. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je ontdekt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Biest-Houtakker?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Biest-Houtakker?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Biest-Houtakker

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Biest-Houtakker benodigd. De keuze van een betrouwbare installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Itho Daalderop warmtepomp). Hoe herken je een degelijke installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.500 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Biest-Houtakker.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Lioessens.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 en €18.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, AWB, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Biest-Houtakker

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Biest-Houtakker

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Biest-Houtakker te analyseren.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1800 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €6500 €2500 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €4700 €4400 13 jaar
Water-water €18700 €4000 €5800 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hilvarenbeek?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Hilvarenbeek) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Biest-Houtakker kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2750 en €5900. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de ARTEL MHP14RL24 geeft jou €2.600,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta NECS-WN /B 0152 krijg je €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Biest-Houtakker

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Tilburg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2700 – €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €250 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen