Warmtepomp Lioessens

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van deze webpagina bekijk jij concrete informatie voor een warmtepomp in Lioessens. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle cruciale tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Lioessens!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Lioessens? Middels onze expertise doorzoek jij nuttige aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij bekijkt rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Lioessens?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lioessens?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lioessens

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Lioessens benodigd. De zoektocht naar een bekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Heliotherm warmtepomp). Hoe herken je een echte warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen februari 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €4.500 – €8.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lioessens.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Voorthuizen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 tot €20.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Atag, Nefit, Remeha, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lioessens

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lioessens

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lioessens uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1000 €1000 7 jaar
Lucht-water €6000 €2300 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €5000 €4700 14,5 jaar
Water-water €17300 €5700 €4800 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Dongeradeel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Lioessens kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 en €4200. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Galletti MPEDT040H heeft €4.500,00 subsidie en wat betreft de NIBE F1145-17 heb je recht op €3.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lioessens

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Egmond aan Zee plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 en €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €330 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen