Warmtepomp Voorthuizen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het vervangen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Middels de info op deze pagina check je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Voorthuizen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle onmisbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Voorthuizen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Voorthuizen? Middels onze expertise ontdek je nuttige informatie. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en bekijk eenvoudig alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Voorthuizen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Voorthuizen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Voorthuizen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Voorthuizen aan te raden. De keuze van een bekwame specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check EnergyPanel warmtepomp). Wat is een vakbekwame warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.200 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Voorthuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Gerkesklooster.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 – €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Atag, Nefit, Intergas). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische systeem. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Voorthuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Voorthuizen

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Voorthuizen uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1800 €1400 4 jaar
Lucht-water €4200 €1800 €2800 7 jaar
Bodem-water €14500 €5400 €4800 14 jaar
Water-water €18900 €5500 €5700 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Barneveld?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Barneveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Voorthuizen kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2800 tot €5900. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 15 IS-2 (231888) staat gelijk tot €2.000,00 subsidie en aangaande de Clivet WSN-XEE 162 krijg je subsidie tot €4.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Voorthuizen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Olst plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in combinatie met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €370 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen