Warmtepomp Herpen

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Middels onze website check je handige tips & tricks over een warmtepomp in Herpen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle praktische tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Herpen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Herpen? Hieronder check jij bruikbare informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en vind ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Herpen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Herpen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Herpen

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Herpen onvermijdbaar. Het selecteren van een vakbekwame installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Airwell warmtepompen). Wat is een deskundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.300 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €5.000 – €6.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Herpen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Schore.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 tot €19.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Atag, Nefit, Vaillant). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Herpen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Herpen

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Herpen te bepalen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1100 €1100 6 jaar
Lucht-water €6100 €2300 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €5000 €4100 14 jaar
Water-water €17700 €5700 €5000 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oss?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Oss) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Herpen geldt alleen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1400 tot €4750. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de ECOTEQ HQ 22 geeft jou €3.300,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec SWC 230 krijg je €4.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Herpen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Biest-Houtakker plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 en €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €385 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen