Warmtepomp Groenlo

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Met behulp van deze website check je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Groenlo. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle relevante tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Groenlo!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Groenlo? Door onze experts lees je handige info. Kies voor een onderwerp en ontdek eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Groenlo?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Groenlo?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Groenlo

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel gecompliceerd. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Groenlo onvermijdbaar. De zoektocht naar een bekwame vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ariston installatie). Hoe kies ik een ervaren installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.600 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Groenlo.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Renesse.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €8.500 en €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Atag, Remeha, Intergas). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Groenlo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Groenlo

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Groenlo te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1300 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €5500 €2000 €2400 8 jaar
Bodem-water €15500 €5800 €2700 11,5 jaar
Water-water €18600 €5700 €5100 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Oost Gelre?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment moeten veel consumenten uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Oost Gelre) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Groenlo is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 en €4700. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHBX08(**)3V biedt €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Waterkotte Eco Touch DS 5008 Ai (W/W) is dit €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Groenlo

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze systemen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Ane plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 en €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €280 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen