Warmtepomp Ane

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het kiezen voor een ketel op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Met behulp van de tips van onze experts ontdek je handige info aangaande een warmtepomp in Ane. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle belangrijke info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Ane!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Ane? Via onze specialisten achterhaal je belangrijke tips. Selecteer een veelgestelde vraag en je ontdekt snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Ane?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Ane?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Ane

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is nogal moeilijk. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Ane aan te raden. Het selecteren van een bekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check LG). Hoe kies ik een bekwame warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.350 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €3.500 – €7.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Ane.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Klundert.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 – €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, Nefit, Remeha, AWB). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ane

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ane

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ane uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €2000 €1700 6 jaar
Lucht-water €6900 €2500 €2600 8 jaar
Bodem-water €14800 €5200 €2900 10,5 jaar
Water-water €17400 €5200 €4600 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hardenberg?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Hardenberg) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Ane geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2200 – €4450. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Aermec NRL0280HL biedt €4.950,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Geyser 2 MT 23 is dit €2.750,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Ane

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Slochteren plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4700. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €335 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen