Warmtepomp Tholen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kijken naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Middels de tips van onze experts lees jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Tholen. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle onmisbare informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Tholen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Tholen? Op deze pagina bekijk jij belangrijke tips & tricks. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je leest binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Tholen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Tholen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Tholen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is vrij complex. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Tholen onvermijdbaar. De keuze maken voor een officiële expert is net zo relevant als de klus zelf. Deze expert inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Emmeti). Wat is een degelijke vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2022]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.650 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Tholen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Eethen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Intergas, AWB, Vaillant, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Tholen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Tholen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Tholen te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1600 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €1700 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €4900 €3000 12,5 jaar
Water-water €18600 €4500 €4300 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Tholen?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Tholen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2022. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Tholen kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2022).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2150 tot €4400. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Remko WKF 70 Frankfurt Solar biedt €1.800,00 subsidie en bij de Climaveneta MICS-N 0092FF is dit €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Tholen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Netterden plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €295 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen