Warmtepomp Slappeterp

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Op deze website achterhaal je praktische informatie voor een warmtepomp in Slappeterp. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle onmisbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Slappeterp!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Slappeterp? Op deze pagina vind jij bruikbare informatie. Klik op een van de onderwerpen en je ontdekt eenvoudig bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Slappeterp?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Slappeterp?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Slappeterp

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Slappeterp benodigd. Het selecteren van een betrouwbare expert is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Hij analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Enerso warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.750 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Slappeterp.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans werken we met twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur de Wijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 tot €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, Nefit, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Slappeterp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Slappeterp

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Slappeterp te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1800 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €2500 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €5500 €2600 11 jaar
Water-water €18600 €5100 €4100 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Menameradiel?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment moeten veel woningen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Menameradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Slappeterp kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1050 tot €5150. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Panasonic Warmtepomp boiler PAW-DHWM300ZE heeft €1.100,00 subsidie en bij de Carrier 61AF-022B heb je recht op €2.450,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Slappeterp

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Maartensdijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in combinatie met gewone stroom. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €345 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen