Warmtepomp Maartensdijk

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Door de info op deze pagina bekijk je alle details aangaande een warmtepomp in Maartensdijk. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle onmisbare specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Maartensdijk!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Maartensdijk? Op deze pagina bekijk je belangrijke tips en adviezen. Druk op een onderwerp en je leest ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Maartensdijk?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Maartensdijk?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Maartensdijk

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is vrij complex. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Maartensdijk noodzakelijk. De zoektocht naar een erkende vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Hij bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over SPRSUN warmtepomp). Hoe kies ik een handige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.700 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €5.000 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Maartensdijk.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Warder.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €18.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, AWB, Atag, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Maartensdijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Maartensdijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Maartensdijk uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1300 €1000 7 jaar
Lucht-water €5200 €2100 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €5700 €3300 11 jaar
Water-water €17000 €5000 €5100 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Bilt?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente De Bilt) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Maartensdijk is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2300 – €4900. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de GENERAL Waterstage Comfort DUO 10 heeft €2.100,00 subsidie en voor de Pico Energy Ruraleco WPS26 (G/W) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Maartensdijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Erp plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €365 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Utrecht.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen