Warmtepomp Terhole

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kiezen voor een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten doorzoek je alle details m.b.t. een warmtepomp in Terhole. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle cruciale info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Terhole!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Terhole? Hieronder vind je belangrijke adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en bekijk vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Terhole?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Terhole?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Terhole

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Terhole onmisbaar. Het kiezen van een competente specialist is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Climer). Hoe kies ik een erkende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2021]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.550 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €4.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Terhole.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Eemdijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 t/m €18.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Intergas, Atag, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Terhole

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Terhole

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Terhole te bepalen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1100 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €5700 €2000 €2000 9 jaar
Bodem-water €15100 €4600 €3900 13,5 jaar
Water-water €17400 €4100 €5000 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hulst?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel woningen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Hulst) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2021. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Terhole geldt alleen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2021).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 en €4650. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Remko WKF 180 Duo Frankfurt Solar geeft recht op €3.900,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta i-KIR-MTD 0075t ligt dit op €2.750,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Terhole

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Nagele plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €290 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen