Warmtepomp Gasselternijveenschemond

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het vervangen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts achterhaal je uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Gasselternijveenschemond. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle nuttige informatie en vergelijk direct alle installateurs in Gasselternijveenschemond!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Gasselternijveenschemond? Middels onze expertise lees jij praktische tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en vind eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Gasselternijveenschemond?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Gasselternijveenschemond?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gasselternijveenschemond

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij complex. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Gasselternijveenschemond noodzakelijk. Het selecteren van een competente installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Mitsubishi Heavy Industries subsidie). Hoe kies ik een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.650 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €5.500 – €7.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Gasselternijveenschemond.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Overasselt.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 t/m €20.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Atag, Remeha, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gasselternijveenschemond

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gasselternijveenschemond

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gasselternijveenschemond uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €2000 7 jaar
Lucht-water €4000 €2500 €2000 6 jaar
Bodem-water €14000 €3700 €3300 12,5 jaar
Water-water €17400 €5700 €5000 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel huizen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Aa en Hunze) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Gasselternijveenschemond geldt alleen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1450 – €5900. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Clivet WSN-XIN 131 geeft jou €2.800,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Toros Vision TVXX 2 krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gasselternijveenschemond

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Friesland plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €320 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw