Warmtepomp Ede

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het laten installeren van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Met behulp van onze website doorzoek je alle details aangaande een warmtepomp in Ede. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Ede!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Ede? Door onze experts vind jij zinvolle tips en adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en check direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Ede?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Ede?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ede

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal pittig. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Ede cruciaal. De zoektocht naar een vakkundige expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NRGTEQ verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.300 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €7.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Ede.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Odiliapeel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 – €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Remeha, Atag, AWB). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric type. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ede

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ede

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ede uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €2000 €2000 4 jaar
Lucht-water €6000 €2400 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €4500 €4000 11 jaar
Water-water €18900 €4400 €5900 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ede?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Ede) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Ede kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2800 – €4550. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Climaveneta NECS-N /B 0252T biedt €5.950,00 subsidie en met betrekking tot de Heliotherm HP08SWW is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ede

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Wintelre plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2850 tot €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €370 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen