Warmtepomp Wintelre

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een ketel op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op onze website bekijk je nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Wintelre. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle relevante details en vergelijk direct alle installateurs in Wintelre!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wintelre? Op onze website vind je praktische tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en check meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wintelre?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wintelre?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wintelre

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is nogal moeilijk. Vandaar is een degelijke warmtepomp installateur in Wintelre onvermijdbaar. Het selecteren van een deskundige vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over InterClima-MTA systeem). Hoe herken je een deskundige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.650 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €3.000 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wintelre.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Helenaveen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 en €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, Remeha, AWB, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wintelre

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wintelre

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wintelre uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1700 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €2500 €2600 7 jaar
Bodem-water €15000 €3500 €4300 9,5 jaar
Water-water €18300 €4700 €4700 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Eersel?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel gezinnen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Eersel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Wintelre is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1200 – €5600. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Trane CXAX 023 HE LN biedt €5.850,00 subsidie en aangaande de Daikin EWYQ-007ADVP is dit €1.950,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wintelre

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze modellen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Raalte plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2750 en €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €350 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen