Warmtepomp Wilsum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aanvragen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten investeren in een alternatieve bron. De optie in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Gebaseerd op onze website vind je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Wilsum. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Wilsum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Wilsum? Via onze specialisten doorzoek je praktische adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en check rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Wilsum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wilsum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wilsum

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Wilsum onontbeerlijk. De keuze van een handige specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hewalex systeem). Waar vind ik een handige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.250 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Wilsum.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Heiloo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, AWB, Remeha, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wilsum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wilsum

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wilsum uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1500 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €5000 €2000 €2200 6 jaar
Bodem-water €14400 €4700 €3100 10,5 jaar
Water-water €17700 €5100 €5500 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kampen?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Kampen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Wilsum geldt alleen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2100 tot €4300. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Trane CXAX 017 HE SN heeft €4.850,00 subsidie en bij de Daikin ERRQ014(**)Y1 + EKHBRD014(**)Y1 Altherma HT heb je recht op €2.450,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Wilsum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Purmer plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met standaard elektriciteit. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2800 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €380 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen